ΜΕΛΙ

 

Το μέλι, χαρακτηριζόμενο ως “ιξώδης χρυσός”, έχει αξιοσημείωτες ιδιότητες.
Καταρχήν η αντιβακτηριακή του δράση τεκμαίρεται και από το γεγονός, ότι μέλι που βρέθηκε ως προσφορά στους τάφους των Φαραώ (!) ήταν ακόμα βρώσιμο!

Επίσης έχει βρεθεί, ότι σε μελισσοκόμους, το μήκος των τελομερών ήταν στατιστικά σημαντικά αυξημένο σε σχέση με άνδρες άλλων επαγγελμάτων, πιθανώς λόγω κατανάλωσης προϊόντων μελιού. Είναι δε γνωστό ότι η βασίλισσα της κυψέλης, που καταναλώνει βασιλικό πολτό, έχει σημαντικά μεγαλύτερη μακροζωΐα από το λοιπό πληθυσμό της κυψέλης.

Το μέλι επίσης επίσης περιέχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες βοηθούν στην επούλωση την πληγών.

ΠΗΓΗ: Τροφή και διατροφή: η αξία της Μεσογειακής δίαιτας

Μελέτη συνδέει το μέλι με καρδιομεταβολικά οφέλη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο “Nutrition Reviews” διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 2 κουταλιών της σούπας μέλι καθημερινά, για 8 εβδομάδες, συνδέεται:

 

  • με βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου και
  • χοληστερόλης στο αίμα,

ιδιαίτερα όταν το μέλι που καταναλωνόταν ήταν ωμό. 

Συγκεκριμένα, η μελέτη ήταν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών που αφορούσαν το μέλι. Είναι επίσης σημαντικό ότι το ακατέργαστο μέλι, από μία μόνο πηγή λουλουδιών, φαίνεται να προσφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία.
Αυτή η διαδικασία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μελιού μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας, την ολική χοληστερόλη και την LDL (την «κακή» χοληστερόλη), τα τριγλυκερίδια και ένα δείκτη της λιπώδους νόσου του ήπατος, ενώ φαίνεται επίσης να αυξάνει τα επίπεδα της HDL (της «καλής» χοληστερόλης).

Αυτά τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, επειδή το μέλι είναι περίπου 80% ζάχαρη, όμως το μέλι είναι επίσης μια πολύπλοκη σύνθεση κοινών και σπάνιων σακχάρων, πρωτεϊνών, οργανικών οξέων και άλλων βιοδραστικών ενώσεων, που πολύ πιθανόν αυτές να προκαλούν τα οφέλη για την υγεία. Άρα, ίσως η προσθήκη λίγου μελιού στα γεύματα, να είναι ένας πολύ καλός τρόπος προσθήκης επιπλέον ευχάριστης γεύσης και μερικών ευεργετικών επιπτώσεων στην υγεία.

Η χημική σύνθεση του μελιού ποικίλει από είδος σε είδος. Τα συστατικά που περιέχει είναι:

– Κύρια στοιχεία: Νερό 17%, Γλυκόζη 31%, Φρουκτόζη 38%, Μαλτόζη 7.5%, Σακχαρόζη 1.5 %, άλλα Ζάχαρα περίπου 12%.
– Δευτερεύοντα στοιχεία: Οξέα, Ένζυμα, Βιταμίνες, και άλλους Αντιβιοτικούς παράγοντες.
– Βιταμίνες: A, Β2, B3, Β6, Β3, C, K, Βιοτίνη, Φολικό οξύ.
– Μεταλλικά άλατα: Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Χλώριο, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Αργίλιο, Βόρειο, Χρώμιο, Χαλκός, Λίθιο, Νικέλιο, Μόλυβδο.

Τα ζάχαρα του μελιού συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη εμπορίου παρουσιάζουν την εξής διαφορά, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία: Η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα συλλαμβάνουν τα μόρια φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα. Έτσι η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης καθορίζεται από την διαθεσιμότητα του χημικού μεταφορέα, γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης.

Αντίθετα η απορρόφηση της κοινής ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.


ΠΗΓΗ: Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας https://studyfinds.org/bees-honey-blood-sugar-cholesterol/

Κατηγορία: Διατροφή & Υγεία
Tags: