ΜΑΣΚΑ - 19
Διεθνής πρωτοβουλία με πολύ μεγάλη απήχηση ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων, το οποίο ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα-19», ώστε αυτά με τη σειρά τους να ενημερώνουν ότι τα άτομα αυτά διατρέχουν κίνδυνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα οι αναζητήσεις του όρου «ενδοοικογενειακή βία νόμος» σύμφωνα με την υπηρεσία google trends, παρουσιάζει υπερβολική αύξηση τις τελευταίες 30 ημέρες, γεγονός που ίσως αναδεικνύει ότι συμπολίτες μας είτε βιώνουν κάποια μορφής βία στο σπίτι.
Τι ισχύει στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σε περίπτωση που κάποιος αναφέρει στο φαρμακοποιό του τον κωδικό «Μάσκα-19» τότε θα πρέπει διακριτικά να κρατήσει τα στοιχεία του πελάτη του και να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η οποία είναι µία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έµφυλης βίας.
Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο.
Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:sos15900@isotita.gr.
Ήδη η πρώτη καταγγελία έγινε σε περιοχή της Νάντης στη Γαλλία όπου το περασμένο Σάββατο έγκυος 5 μηνών επισκέφτηκε ένα φαρμακείο και ενημέρωσε με το τρόπο αυτό ότι ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ο φαρμακοποιός ενημέρωσε την αστυνομία η οποία συνέλαβε το θύτη στο σπίτι του.
Σε Χιλή, Κολομβία, Ουρουγουάη, Αργεντινή έχουν ήδη τοποθετηθεί για το φαινόμενο, ανακοινώνοντας ότι θα ενισχύσουν τις τηλεφωνικές γραμμές αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως στην Αυστραλία οι αναζητήσεις στη Google το τελευταίο διάστημα σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατά 75%.
ΟΗΕ: Τρομακτική αύξηση της βίας
H πανδημία έχει επίσης οδηγήσει σε τρομακτική αύξηση της βίας κατά των γυναικών, τόνισε σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημειώνοντας ότι σχεδόν μία στις πέντε γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί βία τον προηγούμενο χρόνο. «Πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι τώρα παγιδευμένες στο σπίτι με τους θύτες τους και αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες οι οποίες υφίστανται περικοπές και περιορισμούς», επισημαίνει και απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να «θέσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια στο κέντρο των προσπαθειών ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην έκθεση που δημοσίευσε ο ΟΗΕ και παρουσιάζει το «πώς ο COVID-19 θα μπορούσε να ανατρέψει την περιορισμένη πρόοδο που έχει γίνει στην ισότητα των φύλων και στα δικαιώματα των γυναικών – και προτείνει τρόπους για να τεθούν οι ηγετικές ικανότητες και η συνεισφορά των γυναικών, στην καρδιά της αντοχής και της ανάκαμψης».
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ